Şıklığın simgesi olan abiye elbiseler, kadınların dolaplarından eksilmeyen parçadır. Kutlamalarda, düğünlerde, özel akşam yemek davetlerinde ve daha pek çok ortamda sıklıkla tercih edilen abiye elbiseler anlamlı günlere değer katar. Bu sebeple abiye seçimi yaparken büyük bir özen gösterilir. Her kadın severek aldığı bir abiye elbiseyi uzun süre kullanmak ister. Abiye elbiseleri uzun yıllar güvenle kullanmak için ise özenli bir temizlik yapmak gerekir.
Hassas kumaşlardan üretilen ve göz alıcı detaylarla bezenen abiyeleri temizlemek bir hayli özen ister. Temizliği evde yapılacak olan abiyenin doğru yöntemler kullanılarak yıkanması elbisenin formunu koruması açısından son derece önemlidir. Siz de çok sevdiğiniz abiyenizi birden çok kez kullanmak istiyor ve “Abiye temizliği nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Abiye Elbise Evde Nasıl Temizlenir?
Katıldığınız davette abiye elbiseleriniz, yiyecek veya içecek dökülmesi, makyaj veya deodorant lekesi oluşması gibi aksiliklere maruz kalabilir. Bu sebeple kullanım sonrası abiye elbisenizi dolaba kaldırmadan önce temizlemeniz gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri abiye elbisenin yıkama talimatlarına göz atmak. Abiye elbisenin üzerindeki etikette çamaşır makinesi veya elde yıkama ibaresi bulunuyorsa rahatlıkla evde abiye bakımı yapabilirsiniz. Peki, evde abiye elbise nasıl yıkanır?
Evde abiye temizleme yöntemlerinden biri elde yıkamadır. Abiye elbisenin etiketinde elde yıkama yapılması gerektiği yazıyorsa geniş bir leğene veya temiz bir lavaboya ihtiyacınız var demektir. Tercihinize göre leğen veya lavabonun içerisine ılık bir su ve nazik bir sabun eklemelisiniz. Sonrasında abiye elbiseyi sabunlu suya batırarak elde, yavaş hareketlerle ovuşturmaya başlayabilirsiniz. Abiye elbiseniz hassas bir kumaştan üretildiyse veya taş detayları ile bezenmişse bu esnada oldukça yavaş hareketlerle uygulama yapmalısınız. Ovuşturma işlemini tamamladıktan sonra abiyeyi aşırı sıkmadan, fazla suyunu alarak hemen uygun bir yere asmalısınız. Evde abiye temizleme yöntemlerinden bir diğeri de çamaşır makinesinde yıkamadır. Elbisenizin etiketinde çamaşır makinesinde yıkanabilir ibaresi varsa, talimatta belirtilen derece ve programla makinede yıkayabilirsiniz.
Abiye Elbise Kaç Derecede Yıkanmalıdır?
Bazı abiye elbiseler, kuru temizlemeye ihtiyaç duymadan evde temizlenebilir. Bazı abiyeler elde yıkamaya uygunken bazıları çamaşır makinesinde yıkanarak büyük bir kolaylık sağlar. Abiye elbisenizin etiketini inceleyerek elde veya çamaşır makinesinde yıkanıp yıkanamayacağını kontrol edebilirsiniz. Etikette çamaşır makinesi ibaresi bulunuyorsa abiyenizi çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Abiye elbiseler genellikle 30-40 derece, ılık su ile yıkanmalıdır. Bu dereceye sahip bir programda abiyenizi yıkayabilirsiniz. Çoğu çamaşır makinesinde bulunan hassas yıkama programı abiye elbiseleriniz için uygun olur. Bazı kumaş türlerinin yıkanması biraz zahmetli olabilir. Seten kumaş da özenli bir yıkamaya ihtiyaç duyan kumaş türlerinden biridir. “Saten abiye elbise nasıl yıkanır?” sorusuna cevap olarak hassas programda çamaşır makinesinde yıkanabilir cevabı verilebilir. Saten kumaşın kendine has yapısını bozmamak için hassas çamaşırlar için özel olarak üretilen deterjanları tercih edebilirsiniz.
Çamaşır Makinesinde Yıkanamayan Abiyeler Nasıl Temizlenir?
Özel bir günün sonunda akıllara gelen ilk sorulardan biri “Abiye elbise nasıl temizlenir?” sorusu olur. Abiye elbise temizliği abiye modelinin hassasiyetine göre değişiklik gösterir. Bazı abiye kumaşları çamaşır makinesinde yıkamaya uygundur. Bazı abiye kumaşlarının ise son derece hassas oldukları için çamaşır makinesinde yıkamaya müsait değildir. Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olmayan abiye elbiseler için kuru temizleme en mantıklı yöntemdir.
Özellikle narin ve ince detaylara sahip abiye elbiselerin bakımını profesyonel kuru temizleme hizmeti alarak gerçekleştirebilirsiniz. Sade abiyeler genellikle 2-3 saat içinde temizlenirken, çok işlemeli ve detaylı modellerin temizliği 1-2 gün sürebilir. Lekeli bir abiyeniz varsa leke daha fazla yerleşmeden kuru temizlemeye götürmenizi öneririz. Bunun yanı sıra aceleniz var ise lekeli bölgeye narin bir şekilde elde yıkama yapabilirsiniz.
Abiye Elbise Nasıl Ütülenir?
Her abiye elbisenin üzerinde nasıl temizleneceği ve ütüleneceği hakkında talimatlar içeren etiketler bulunur. Bu talimatlara uygun bir temizleme yöntemiyle abiye elbiseniz kirlerden arınıp kuruduktan sonra sıra ütüleme aşamasına gelir. Abiye elbiseler genellikle şifon, saten veya kadife gibi kumaşlardan üretilir. Bu tür kumaşlar ısıya karşı düşük bir dayanıklılığa sahiptir ve kolaylıkla deforme olabilir. Bu sebeple abiye elbisenin etiketindeki talimatlarda önerilen ütüleme derecesi mutlaka kontrol edilmelidir.
Ütünün derecesini abiye elbisenin etiketinde yer alan talimatlara uygun şekilde sonra sıcaklığı direkt olarak elbiseye vermemelisiniz. Abiyenizin üzerine ütü bezi veya herhangi bir temiz bez koymalısınız. Bu sayede sıcaklık etkisiyle kumaşın yanması ve formunu kaybetmesi gibi durumların önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda abiye elbisenizi çamaşır makinesinde yıkadıysanız hemen asmak ve yavaş yavaş açmak, kırışıklığı azaltarak hem rahat hem de az ütülemenize yardımcı olur.
Abiye Elbise Nasıl Muhafaza Edilir?
Abiye elbisenin uzun ömürlü kullanımı için temizliğin yanı sıra doğru muhafaza etmek de son derece önemlidir. Abiye elbiseleri özel günlerde, yılda 4-5 kere kullanıyorsanız, elbisenizi doğru şekilde muhafaza etmelisiniz. Temizliği yapılmış abiye elbiseyi dolapta muhafaza ederken öncelikle naylon kılıf kullanmamaya özen göstermeli, hava alan kumaşlardan üretilen kılıfları tercih etmelisiniz.
Abiye elbisenizi muhafaza edeceğiniz dolabın bulunduğu ortamın kuru ve serin olması önemlidir. Sıcak ve nemli bir ortam elbisede kötü koku oluşmasının yanı sıra kumaşın zarar görmesine de sebep olabilir. Kılıfın boyunun elbise boyu ile aynı olması elbisenin katlanmasının ve kırışmasının önüne geçmeye yardımcı olur.
Siz de Cengiz Aktürk’ün abiye modelleri arasından seçtiğiniz abiyenizi doğru yöntemler ile temizleyerek her zaman şık kalabilirsiniz.