Abiye elbiseler özel davetlerde şıklık ve zarafeti yansıtmanın temel anahtarı. Özel günler için oldukça dikkatli bir şekilde seçilen ve her bir detayı düşünülen abiyelerin bakımına da aynı özen gösterilmeli. İlk günkü ihtişamının ve temizliğinin kalması için evde abiye temizleme ya da saklama konusunda dikkat edilmesi gerekir.
Abiye temizliğinde göz önünde bulundurulması gereken bazı detaylar yer alır. Temizlik adımından kurutma ve saklama koşullarına kadar pek çok noktada bazı ipuçları abiyenize gereken özeni göstermenizi sağlar. “Abiye temizliği nasıl yapılır?” konusunda önem taşıyan noktaları sizler için bir araya getirdik!
Abiye Elbise Bakımı: Evde Abiye Temizliği Nasıl Yapılır?
Özel günlerden önce büyük bir heyecanla seçtiğiniz abiyeleriniz davet sonunda kirlenmiş olabilir. Aynı şekilde daha önce bir davette giydiğiniz abiyenizi yeniden başka bir davette giymek isteyebilirsiniz. Tam da bu noktada “Abiyeler nasıl yıkanır?” sorusu aklınıza gelebilir. Dolabınızdan çıkardığınız abiyeyi temizleyerek kuruttuktan sonra yeniden dikkat çekici kombinler yapmak isteyebilirsiniz.
Evinizde sakladığınız abiyelerinizin yıkama zamanı geldiğinde “Abiye elbise nasıl yıkanır?” araştırması yapabilirsiniz. Bu noktada ilk olarak abiyenizin etiket kontrolünü yapmanız gerekir. Çünkü her abiyenin tasarımı, kumaşı ve yıkama koşulları aynı olmaz. Etiketindeki bazı talimatlar size yıkama konusundaki hassas noktaları belirtir.
Abiye temizliği konusunda akla gelen ilk yöntem makinede yıkamak olabilir. Etikette makineye atılmasında herhangi bir sorun olmadığı belirtiliyorsa elbisenizi bu yöntemle yıkayabilirsiniz. Ancak elbiseniz makinede yıkamaya uygun değilse elde yıkama yöntemini düşünebilirsiniz. Elbisenize zarar vermekten korkuyorsanız özel bir temizlikçiye götürerek abiyenizin temizliğini yaptırabilirsiniz.
Abiye Elbise Kaç Derecede Yıkanmalıdır?
Abiyenizi temizlemeye karar verdiğinizde etiket üzerinde makinede yıkanmasının uygun olduğu belirtiliyorsa makinede yıkama adımlarına dikkat etmeniz gerekir. “Abiye çamaşır makinesinde nasıl yıkanır?” konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alır.
Elbisenin rengine zarar vermemek için makinede soğuk su kullanıldığından emin olmanız gerekir. Sıcak su elbisenizi yıpratırken bir yandan da küçülmesine neden olabilir. Aynı zamanda renginin de deforme olmasına neden olabilir. Tüm bu sorunları önleyebilmek için çamaşır makinesinin soğuk suyla çalıştığından emin olmalısınız.
Bir diğer önemli nokta ise makinenizin devir ayarlarını dikkate almak olmalı. Yüksek devirde yıkanan abiye elbiseler hassas yapıda oldukları için kumaş ve dokusunda deformeler meydana gelir. Düşük devirli bir program ayarlayarak abiyenizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. “Abiye kaç derecede yıkanır?” konusu ise önem taşıyan bir diğer konu. Eğer elbisenin üzerinde makine için belirtilmiş bir derece bulunmuyorsa 30-40 derece arasında yıkamanız gerekir.
Çamaşır Makinesinde Yıkanamayan Abiyeler Nasıl Temizlenir?
Her abiye farklı kumaş yapısına sahip olduğu için makinede yıkanmaya uygun olmayabilir. Elbisenin etiket kısmında makinede yıkanıp yıkanamayacağına dair bilgi verilir. Eğer makinede yıkanmaya uygun olmadığı belirtildiyse “Abiye nasıl temizlenir?” konusunda elde yıkama ya da temizlikçiye götürmeniz gerekir.
Abiyeler hassas kumaşa sahip olmaları nedeniyle ağartıcı kullanmaya uygun değil. Bu yüzden elbise üzerinde lekeler bulunuyorsa hassas kumaşlara özel leke çıkarıcıları kullanabilirsiniz. Hassas kumaşların ömrünü uzatmak ve kumaş detaylarına zarar vermemek için elde yıkama yaparak uygun deterjan kullanmak gerekir. Elde yıkama yaparken suyun aşırı sıcak olmamasına özen göstermelisiniz. Ilıktan soğuğa dönük su kullanarak gönül rahatlığıyla abiyenizi temizleyebilirsiniz. Elde yıkama yaparken sıcak su kullanmak abiyenin ömrünü kısaltacağı gibi üzerindeki işleme ya da kumaş dokusuna da zarar verebilir.
Kurutma aşamasına geçtiğinizde ise ilk olarak abiyenin fazla suyunu sıkmanız gerekir. Kıyafeti çekiştirmeden ya da aşırı sıkmadan ellerinizle yumuşak hareketlerde fazla suyu akıtmalısınız. Kurutma makinesine atmak abiyenin ömrünü kısaltarak zarar vereceği için kıyafeti bir askıya asarak kurumaya bırakabilirsiniz. Bu şekilde elbisenin formuna herhangi bir zarar vermeden abiye temizliğini yapmış olursunuz.
Kusursuz Güzellik için Abiye Elbiselerinizi Ütülerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hassas ve özel kumaşlara sahip olan “Abiye nasıl ütülenir?” konusu önem taşır. İlk olarak abiyenizin iç kısmında yer alan etikete bakarak ütü konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise her kumaş türünün aynı ütüleme yöntemiyle ütülenemeyeceği. Taşlı abiyeler ile düz forma sahip elbiseler aynı şekilde ütülenemez. Sentetik kumaşa sahip olan ya da drapeli abiye tasarımları ütülenirken dikkat edilmeli.
Elbisenizi ütülemeden önce ilk olarak hafif nemli bir bez kullanarak kumaşı nemlendirmeniz gerekir. Nemli bezle ütülenecek abiyeyi nemlendirmek çok daha hızlı ve pratik bir sonuç almanızı mümkün kılar. Sonrasında elbisenin dikim hatlarını göz önünde bulundurmanız önem taşır. Dantel, volan ve drape gibi dikimler üzerinde titiz davranmak gerekir. Aksi halde elbise üzerinde ütü izleri bırakabilir ya da bu tür detaylara zarar verebilirsiniz. Dikiş ve fermuar noktalarını koruyarak abiyenizi dikkatli ve özenli bir şekilde ütüleyebilirsiniz. Bu bölgelere ütü ısısı zarar vereceği için ütülerken bu bölgelere ütü değdirmemeniz önemli.
Şifon veya Saten Elbiseler Nasıl Ütülenir?
Şifon kumaşlar ipek, pamuk, polyester ya da rayon gibi sentetik elyafların dokumasıyla üretilir. Yumuşak ve ince yapıda olması sebebiyle hem kullanımda hem ütüleme aşamasında ayrı bir özen gerektirir. Aynı özelliklere sahip saten kumaşlar da ütülenirken dikkatli davranılması gereken bir kumaş türü. İki kumaş arasındaki fark ise şifon kumaşın satene oranla daha şeffaf ve hassas yapıda olması. Ancak her ikisi de oldukça hassas bir kumaş türü. “Şifon abiye nasıl ütülenir?” konusunda verilen detaylar çoğunlukla saten kumaşla benzerlik gösterir.
“Şifon ve saten abiye elbise nasıl ütülenir?” sorusunu cevaplamak gerekirse ilk olarak ütü ısısına dikkat edilmeli. Yüksek ısıdaki ütü kumaşlara zarar verebileceği için hassas programda ütülemeye özen göstermelisiniz. Kumaşı hafif nemli bir bez ile nemlendirerek ütünün daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kumaş üzerinde daha uzun süre kalmasını önleyebilirsiniz.
Elbise üzerine ütüyle baskı yapmaktan kaçınmanız gerekir. Şifon abiye ince yapıda olduğu için mutlaka ütüleme tablası kullanmanız önemli. Saten abiye elbiseleri ütülerken kumaşı ters çevirebilirsiniz. Bu durumda elbisenin ütü sebebiyle parlamasının da önüne geçmiş olursunuz.
Dantel Abiyeler Ütülenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Dantel abiyeler üzerinde işlemeler olduğu için abiyeyi ters çevirerek düşük ısıda ütülemek gerekir. Dikiş hatlarına dikkat ederek kumaş üzerine ince bir bez örterek ütüleyebilirsiniz. Ayrıca ütüledikten sonra abiyeyi asarak formunu korumasına dikkat etmelisiniz.
Payet Detaylı Abiyeler Nasıl Ütülenmeli?
Payetler ütü ısısından etkilenebileceği için direkt olarak temas edilmemeli. Bunun için elbiseyi ters çevirerek üzerine ince pamuklu bir kumaş örtebilir ve bu şekilde ütüleyebilirsiniz. Fermuar ve bu tür metal detayları ütülerken korumanız gerekir.
İlk Günkü Işıltılarını Korumaları için Abiye Elbiselerinizi Nasıl Saklamalısınız?
Abiyenizin ilk günkü formunu koruması için saklama koşullarına da dikkat etmeniz gerekir. Abiyeyi saklamadan önce temiz olduğundan emin olmalısınız. Kirli abiyelerde saklama süresi boyunca lekeler kumaşa iyice yerleşir ve sonradan temizlemek zorlaşır. Abiyenin ütüsünün düzgün yapılmış olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca hava alabilen bir kılıfa düzgün bir şekilde yerleştirerek kırışmasını önleyebilirsiniz.
Metal askılar yerine plastik ve omuzlu askıları tercih etmeniz önemli. Güneş ışığı değmeyen bir yerde saklamalı ve düzenli aralıklarla havalandırmalısınız. Abiyenizde kemer, broş gibi aksesuar varsa saklarken bunları çıkarmanız gerekir. Belirli aralıklarla abiyenizi kontrol ederek uygun saklama koşullarını sağlayabilirsiniz. En özel günleriniz için çeşitli abiyelere Cengiz Aktürk ile ulaşabilirsiniz.