skip to content

Saten Elbise Nasıl Yıkanır?

Aug 31, 2024

Elbise dünyası her zevke ve kesime hitap edebilen birbirinden şık, kusursuz tasarımlardan oluşur. Bu modellerin birbirinden farklı olmasında kumaşlar, malzemeler ve kesim gibi ayrıntılar etkili olur. Elbise modasının en sevilen kumaşı saten kumaş olarak karşınıza çıkabilir.


Parlak duruşu ve yumuşak dokusu ile pek çok kadının favori elbise kumaşı genellikle saten kumaştır. Saten kumaş sahip olduğu bu güzelliğin yanı sıra son derece hassas bir yapıya sahip. Bu hassas yapının en iyi şekilde korunması ile uzun ömürlü kullanım mümkün hale gelir. Saten kumaşın en iyi şekilde korunması, doğru bir bakım ile mümkündür. Bu bakımın ilk adımlarından biri yıkama olarak karşınıza çıkar.


Saten elbise yıkama adımlarına başlamak için öncelikle etiket kontrol edilir. Elbisenin iç kısmında, etiket üzerinde yer alan saten yıkama talimatı incelenir. Saten elbiseler genellikle kumaşın zarar görmemesi adına soğuk suda yıkanır. Bunu yapabilmek için büyük bir soğuk su dolu kap içerisine deterjan ilave ederek nazik bir yıkama yapılabilir. Çamaşır makinesinde de yıkanabilir ancak daha nazik bir saten abiye yıkama için elde yıkama önerilir. 

Saten Kumaşın Özellikleri ve Bakım İpuçları

Pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahip zarif bir kumaş olan saten kumaş, hassas yapıya sahip olması bakım sürecinin özenli olmasını gerektirir. Saten elbise temizliği sürecinde bazı bakım ipuçları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunlara şu şekilde değinilebilir;


  • Ovalama ve ovuşturma hareketleri saten kumaşın yapısını bozabileceği için bu eylemden uzak durulması gerekir.
  • Ağır kimyasallar içeren deterjanlar saten kumaşın formuna zarar verebilir, bu sebeple saten kumaş için üretilen veya nazik içeriğe sahip deterjanlar tercih edilmelidir.
  • Yüksek sıcaklıkta su ve ütü sıcaklığı saten abiyenin parlaklığını örtebilir. Bu nedenle yüksek ısıdan kaçınılması gerekir.
  • Güneş ışığı saten kumaşa zarar verebilen bir diğer etkendir. Bu sebeple bu kurutma şeklinden uzak durulmalıdır.
  • Satenin doğal yapısının bozulmaması için kuru temizleme eğer etiket kısmında öneriliyor ise ilk temizleme tercihi olarak değerlendirilebilir. 

Saten Abiye Elbise Lekelerinin Çıkarılması için Yöntemler

Saten abiyenin bakımında yıkama, kurutma, ütüleme ve saklama gibi pek çok önemli aşama yer alır. Bu aşamalar esnasında ise atlanmaması gereken kısım lekelerdir. Saten abiyeniz lekelendiğinde yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, abiyenizin ömrünü uzatır. 


Saten abiyeniz lekelendiyse ilk yapmanız gereken şey lekeye hızlı müdahale etmek olur. Lekeyle karşılaştığınız an etrafa yayılmadan nazikçe lekeyi arındırabilirsiniz. Bunu yaparken ovuşturmadan yapmanız önerilir. Bu sayede leke kumaşın içerisine işlemez. Bunu leke çıkarıcı ürün veya nazik bir sabun ile yapabilirsiniz. 


Yerleşmiş lekelerde profesyonel temizleyici ürünlerden yardım alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, ürünün önce elbisenin görünmeyen kısmında denenmesi olur. Ürün eğer saten elbisenin görünümünü bozuyorsa bu yöntem denenmemelidir. 


Aynı zamanda lekeyi çıkarırken sert fırçalar ve süngerleri kullanmamak gerekir. Elinizden gelen her şeyi denemenize rağmen hala lekenin üstesinden gelemiyorsanız profesyonel kuru temizleme firmalarından yardım alabilirsiniz.

Saten Abiye Nasıl Ütülenir?

Her elbise kumaşı uzun ömürlü kullanım için belirli bir bakım aşamasından geçer. Saten kumaş, bakım aşaması son derece özenli olması gereken kumaşlardandır. Yıkama ve kurutma aşamalarından sonra ütüleme aşaması, bilgi sahibi olunması gereken bir diğer önemli aşamadır. 


Saten abiyeler yanlış ısılarda ütülendiği takdirde zarar görebilir, eski parlak ve pürüzsüz formunu kaybedebilir. Peki, saten abiye nasıl ütülenmelidir? Saten abiyenin ütülenmesinde ilk dikkat edilecek husus etiketten talimatları öğrenmek olur. Elbisenin iç kısmında yer alan talimatlar incelendikten sonra ütü masanızı temiz bir bez veya bir yüzey ile kaplamanız gerekir. Bu yüzeyin aynı zamanda dümdüz olması, saten elbisenin doğru ütülenmesi için önemlidir.


Saten abiyeyi ütülemek için masaya koyduktan sonra üzerine nemli bir bez koymanız gerekir. Bu, saten elbisenin direkt olarak ütü sıcaklığı ile temas etmemesini sağlar. Bu sayede saten elbisenin dokusu zarar görmez. Sonrasında elbiseyi zarar görmemesi için ters çevirebilirsiniz.


Etiketteki talimatları inceleyerek ütü ayarını yapabilirsiniz. Ütü ayarı genellikle düşük ısıda olur. Aynı zamanda buhar kullanarak daha düz bir yapıya kavuşabilirsiniz. Son olarak ütüyü hızlı yapmanız önerilir. Hızlı ve nazik hareketler, saten abiyenin kendine has yapısını korumak için oldukça önemlidir.

Saten Abiye Elbiselerin Kurutma ve Saklama İpuçları

Saten abiye elbiseler, katıldığınız etkinlik sonrası uzun bir bakım aşamasına dahil olur. Yıkama aşamasından sonra en çok merak edilen aşama kurutma aşamasıdır. Saten elbiseyi güneşten uzak gölge bir yerde kurutarak renginin ve yapısının korunmasını sağlayabilirsiniz. Kumaşın şeklinin bozulmaması için bir diğer kurutma yöntemi olan temiz bir zemine koyma yöntemini deneyebilirsiniz. 


Saten abiye kuruduktan sonra abiyenizi muhafaza ederken doğru askı seçmelisiniz. Yumuşak bir askı, saten abiyenin zarar görmemesine yardımcı olur. Saten abiyeye uygun askı bulduktan sonra kullanacağınız torbanın nefes alabilir olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu, nemden dolayı saten abiyenin yapısını kaybetmesini önlemek için gereklidir. 



Eğer uygun bir askı ortamınız yok ise katlarken çizgilerden katlamak daha iyi muhafaza etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda güveleri uzak tutmak için lavanta kesesi kullanabilirsiniz. Uzun süreli muhafazalarda bu kurtarıcı bir yöntem olur.


Siz de satın aldığınız saten abiyeyi bu bakım aşamalarını uygulayarak uzun ömürlü kullanabilirsiniz. Saten abiye arıyorsanız da Cengiz Aktürk’ün birbirinden şık ve iddialı modellerine göz gezdirebilirsiniz.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.